Pizza pizzy nie jest równa, a wszystko zależy od sposobu jej przygotowania oraz zawartych na niej produktówMoże ona zawierać odpowiednie proporcje ciasta i dobre jakościowo produkty. Warto przyrządzić samemu ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej albo wykorzystać gotowy spód
Poznaj kilka wskazówek prawidłowego wkomponowania pizzy w jadłospis, nawet dla osoby z IO:
1. Zmniejsz porcje!
2-3 kawałki pizzy a cała pizza zjedzona na jeden posiłek będzie istotnie różniła się ładunkiem glikemicznym. Dlatego będąc na redukcji masy ciała lub mając problemy się z gospodarką węglowodanowąpostaw na mniejsze porcje
2. Zacznij od przystawki!
Jeśli zmniejszamy porcje pizzy warto dodać przystawkę w formie sałatki lub surówki. W ten sposób zwiększy się sytość posiłku, a ładunek glikemiczny się obniży. Posiłek zyska również cenne witaminy i minerały
3. Uważaj z dodatkami!
Unikaj pizzy z dodatkowym serem oraz tłustymi wędlinami i szynkami. Warto zmniejszyć ilość składników do dwóch w tym warzywo, np papryka, pomidorki koktajlowe, kukurydza czy pieczarki, a po upieczeniu rukolę.
4. Zdradliwe sosy!
Najbardziej bezpiecznym wyborem będzie sos pomidorowy. Unikaj wysoko kalorycznego sosu czosnkowego. Warto sporządzić go samemu na bazie jogurtu i dodatku ulubionych przypraw
Pamiętaj, że każdy z nas może pozwolić sobie na delikatny luz w diecie - nie jest to nic strasznego! Podejmij świadomy wybór i ciesz się smakiem pizzy
Twój komentarz